Passionstårta med hallonmousse och vit chokladfrosting

En av mina favorittårtor alla gånger är denna Hallonmousse tårta med passion/cotroncurd täckt med vit chokladfrosting. Recept på tårtbotten är "3 lika" receptet nedan är för 24cm stor form.


Passioncurd
7 st Passionsfrukter
0.75 dl socker
1 st Citron, pressad saft från hela, rivet skal från halva
1 st ägg
2 st Äggulor
1 msk majsstärkelse
50 gram smör

Hallonmousse
3 st gelatinblad
250 gram hallon, frysta
0.75 dl florsocker
100 gram färskost, t.ex. Philadelphia
2 dl grädde, vispad

Vit chokladfrosting
200 gram choklad, vit
300 gram smör, rumsptempererat
4 dl florsocker
300 gram färskost, t.ex. Philadelphia


Tillagning passioncurd
Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull. Låt koka ihop tillsammans med socker och rivet skal och saft från citron. Koka tills sockret har smält. Sila sedan bort kärnorna med en sil och släng bort dem. Vispa ner ägget, äggulor och majsstärkelse blandat med pressad citron från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar. Låt inte curden koka, då spricker den. Ta bort curden från plattan och vispa till sist i smöret. Häll upp i en skål och låt svalna i kylen.

Tillagning hallonmousse
Blötlägg gelatinbladen. Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att trycka och dra med en sked.Smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med 2 matskedar hallonpuré. Rör sedan samman den varma hallonpurén med den avsvalnade. Vispa upp florsocker och färskost i en bunke. Tillsätt hallonpurén och vispa. Vänd till sist försiktigt ner vispad grädde och ställ in i kylen. Låt stelna till en mousse i kylskåp, det tar ungefär 1 timme.

Tillagning vit chokladfrosting
Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna. Vispa det rumstempererade smöret fluffigt och häll droppvis ner den smälta, avsvalnade vita chokladen. Vispa ihop florsocker och färskost i en bunke. Vänd sedan ihop det med chokladblandningen.

Montering av tårtan
Dela botten i fyra delar. Se till att försöka få bottnarna lika tjocka och jämna. Lägg ut den första botten i formen (med löstagbar kant). Bred på passionscurd. Lägg på en ny del tårtbotten och fyll på med hallonmoussen. Lägg på nästa botten. Fyll nästa lager med hallon, färska eller frysta fungerar vilket som. Lägg på den sista delan av tårtbottnen och ställ in tårtan i frysen. Jag bruklar låta den stå över natten (eller längre då den går bra att förbereda såhär långt flera dagar innan). Innan servering, ta ut tårtan ur frysen och täck med ett jämnt lager av  vit chokladfrostingen. Garnera efter eget önskemål och ställ sedan in i kylen så tårtan hålls kall till servering.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar