Vit Dröm

En favorit bland tårtor är denna Vita Dröm, där en friska hallonmousse gömmer sig i ett smakrikt lager av vit chokladmousse. Vår bröllopstårta hade faktiskt den här smakkombination men utseendet var inte som på bilden. :)

Botten
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl varmt vatten
1 tsk bakpulve

Hallonmousse

400g hallon (frusna går bra)
5 st gelatinblad
1 äggvita
1,5 dl strösocker (1 dl + 0,5 dl)
2 dl vispgrädde
1 st limesaft

Vit chokladmousse

2,5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 st äggulor

BOTTEN Smörj och strö två springformar med kokos, en 15x10 och en 10x10. Vispa socker och ägg poröst. Häll i vattnet och vispa ytterligare en stund. Blanda bakpulver och mjöl och rör ned det i äggsmeten förhand. Fördela smeten i formarna och grädda i varmluftsugn 180 grader. De behöver olika lång gräddningstid så håll koll med en sticka. Låt bottnarna svalna och dela dem sedan i tre. Endast en botten behövs per form så frys tex de andra och spar till något annat tillfälle.

HALLONMOUSSE Tina bären och pressa dem genom en finmaskig sil med hjälp av en sked. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan med 1 dl socker som tillsätts lite i taget. Vispa grädden fast för sig. Blanda i limesaft och 0,5 dl strösocker i hallonpurén och tillsätt den vispade äggviteblandningen. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ut gelatinet med lite av hallonblandningen och häll det i en fin stråle ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen i grädden med luftiga tag. Fördela moussen i formarna över bottnarna. Skaka formarna något så moussen fördelar sig jämnt. Ställ kallt.

VIT CHOKLADMOUSSE Smält chokladen på svag värme i vattenbad och låt svalna något. Vispa upp de rumstempererade äggulorna i en stor bunke. Vispa även grädden i en seprat bunke. Tillsätt chokladen till äggulorna och vänd snabbt ner i grädden och vispa snabbt så allt blandar sig fint. Fördela moussen i formarna över hallonmoussen, frys eller ställ kallt minst 3 timmar.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar