"Gris-tårta"

En ganska enkel tårta som går att variera till oändlighet vad gäller utseende. Originalreceptet är från Emma Wahlby men jag gör den på mandel istället för valnötter, samt på två rulltårtebottnar men samma mängd av resterande innehåll. Serverar den alltid med färska bär vid sidan av för att den inte ska bli för söt. Här är designen av tårtan i ett lite humoristiskt utförande vilket jag gjorde då jag fick fria händer till ett kalas. Ett gyttjebad för grisar, där tårtan är toppad med chokladgelé, några grisar gjorda i sugarpaste och där KitKat fick fungera som badtunnans kant.
Rulltårtebotten x2 
3 stora ägg 
1,5 dl socker 
1,5 tsk bakpulver 
¾ dl potatismjöl  

Mandelbottnar
2 äggvitor
1,5 dl florsocker
100 g mandel som males   

Nougatchokladkräm
¾ dl socker 
¾ dl gräddmjölk 
2,5 msk kakao
150 g mjuk nougat  
35 g smör

Garnering: 
4 dl grädde
KitKat
 
RULLTÅRTEBOTTEN: Blanda samman potatismjöl och bakpulver. Skilj äggulor och vitor åt, vispa vitorna till hårt skum. Vispa sedan äggulor och socker pösigt, rör ned i mjölblandningen och vänd ned äggvitevispet. Bred ut smeten i en långpanna och grädda snabbt (ca 5 minuter) på 250 grader. Låt kallna. Skär därefter kakan på tvären, i 6 cm breda längder. (ca 4 st längder totalt).

MANDELBOTTEN: (Rita upp två cirklar på ett bakplåtspapper, 23 cm i diameter). Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman florsocker och den malda mandeln i en skål. Vispa äggvitan till hårt skum. Rör varsamt ned socker och mandelblandningen. Bred ut smeten till tunna bottnar över cirklarna. Grädda i ca 15 minuter.  

NOUGATCHOKLADKRÄM: Koka upp gräddmjölken med sockret tills det är simmigt, tar några minuter på svag värme. Vispa ned kakaon och skiva ned nougaten. Vispa till en jämn smet och rör sedan ner smöret. Låt krämen kallna. Rör samman den under tiden så att inte smöret kryper ut. Krämen blir mjuk och bredbar. Bred ut den över rulltårtelängderna och täck sedan med lika tjockt/tunt lager vispad grädde.  

MONTERA TÅRTAN SÅ HÄR: Lägg den ena mandelbotten på ett fat. Rulla samman en tårtlängd (precis som en rulltårta) och ställ den på mandelbottens mitt. Fortsätt att rulla övriga remsor runt mittbiten tills det blir en stor rulltårta på kakbottnen. Lägg på nästa mandelbotten som ett lock och täck hela tårtan med vispad grädde. Täck sedan kanterna med KitKat och knyt ett band runt tårtan så de står extra stadigt. Gör "gyttjebadet": 

Chokladgelé:
2 1/4 dl vatten
2 dl socker

2 msk glykossirap
1 3/4 dl kakaopulver

20 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
4 gelatinblad


CHOKLADGELÉ: Hacka chokladen och sikta kakaon. Koka upp vatten, socker och glykossirap. När det kokar tillsätts choklad, kakao och grädde. Låt sjuda på svag värme cirka 30 minuter eller tills geléet bara droppar (inte rinner från en visp som doppats i koket). Lägg då i de blötlagda, mjuka gelatinbladen i chokladsmeten och låt dem smälta. Låt sedan allt svalna, men innan den stelnar häll rikligt med chokladgelé på toppen av tårtan så det täcker hela topp. Garnera med grisar gjorda i sugarpaste eller figurmarsipan.

Serveras med färska bär!


Originaldekorering på tårtan: 
Garnera tårtan med grädde och kanterna kan tex dekoreras med hackade nötter. Pudra kakao över tårtans topp och skiva nougat med osthyvel eller potatisskalare och lägg skivorna i mitten av tårtan. Servera direkt eller sätt tårtan kallt till servering.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar