Choklad- & tropiskmousse tårta


Botten
150g smör
3 st ägg
2 dl strösocker
200g riven kokos
0,5 dl kakao
1 msk majsstärkelse
1 tsk bakpulver

Chokladmousse
100 g mörk choklad (70 % Lindt)
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Tropisk mousse
ca 2 dl tropisk nectarkoncentrat
0,5 dl strösocker
1 dl äggvitor (ca  3 st)
2 dl vispgrädde
4 gelatinblad

Gelé
4 msk tropisk nectarkoncentrat
2 dl vatten
2 gelatinblad

BOTTEN Sätt ugnen på 175°. Spänn fast ett bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. (Smöra ev kanterna och bröa med kokos beroende på typ av form). Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret. Blanda kokos, kakao, majsstärkelse och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min. Botten blir god om den inte gräddas hel torr utan får ha lite kladdig konsistent, lite åt kladdkakehållet. Låt kallna eller frys.

CHOKLADMOUSSE Smält chokladen till moussen i vattenbad eller på låg värme i mikro. Vispa grädden. Rör ner ägggulorna i den något avsvalnade, smälta chokladen och vänd ner smeten i grädden. (Var noga med att ägg och choklad har någorlunda samma temperatur). Fördela chokladmoussen i formen. Skaka formen lite så moussen fördelar sig jämnt. Ställ kallt eller frys.

TROPISK MOUSSE Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm den tropiska nektaren i en kastrull, krama ur gelatinbladen och rör ner dem tills de smälter. Ta kastrullen från värmen och låt svalna. Vispa äggvitor och socker till en hård fin marängsmet. Vispa grädden och blanda sedan med den svalnade tropiska juicen. Vänd ner marängsmeten och rör ihop till en fin konsistens. Fördela moussen ovanpå chokladmoussen och ställ i kylen så moussen stelnar.

GELÈ Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda vatten och tropiska nektaren  i en kastrull. Värm och lägg i de mjuka gelatinbladen och rör om tills de smälter. Låt blandningen svalna och var sedan noga med att ta bort ev luftbubblor som lagt sig på ytan. Häll sedan försiktigt gelén över den kalla moussetårtan med hjälp av en sked. Ställ i kylen tills gelén stelnat. Dekorera tårtan efter eget önskemål.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar